Symptomer ved syringomyelia (SM)

Oppdatert 29.12.2011

Et vanlige symptom ved SM er kløe. Bakbeinet føres mot hals-/skulder-/hoderegionen. Det spesielle med denne kløen er at den nesten alltid er ensidig (på ene siden av kroppen), og at den vanligvis oppstår i forbindelse med opphisselse, anstrengelse og bjeffing f.eks når det kommer besøk, når eier kommer hjem, når en matglad hund vet den skal få mat, eller når den skjønner at man skal gå tur. Kløe-episodene utløses også hyppig i forbindelse med lufting i halsbånd. Da ser det i perioder ut som om hunden hopper rundt på tre bein. Vanligvis er det en tydelig, intens kløe, men i mange tilfeller uten at poten berører huden. Det blir en slags ”luftsykling”.

Noen av disse hundene vegrer seg for å bli klappet og børstet på hode og hals, og har tydelige tegn på smerter.

Et annet kjent symptom på syringomyelia kan være at hunden plutselig hyler uten at et foreligger noen synlig årsak.

Noen hunder med SM utvikler stivhet i nakke, rygg og/eller svakhet i bakbein. Hos noen hunder som er svært hardt rammet kan nakken bøye seg permanent til høyre eller venstre (skoliose), eller hele kroppen kan bøye seg i en C form når hunden løper. Hodet kan vende permanent til den ene eller andre siden. Hunden kan riste og skjelve i hodet. Noen hunder får anfall, og i noen tilfeller mange ganger om dagen og ofte veldig kraftige.

 -------------

Mulige TILLEGGS-symptomer:

Under her nevnes en rekke andre symptomer, men disse sees nesten bestandig som tillegg til noen av de ”hovedsymptomene” som er nevnt over, og dersom de observeres uavhengig av disse, bør man først søke etter andre årsaker.

Rastløshet og søke seg til kjølige områder

Hunder med SM kan vandre hvileløst omkring fremfor å sove, og de kan søke etter kjølige plasser å ligge som for eksempel et betonggulv. De kan også søke seg ut i regnet, da nedkjøling tilsynelatende kan lindre.  Dette kan være et symptom på alle typer ubehag, og slett ikke bare SM.

Å slikke seg på føttene

Noen hunder slikker seg mye på potene og bena, og det kan oppstå sår. Men dette kan i de fleste tilfeller også skyldes andre ting, f.eks sopp. Men i noen tilfeller er det sett i sammenheng med SM – men da har i tillegg andre og mer typiske symptomer vært mer fremtredende.

Graving og dytting

Hunden graver frenetisk i tepper og sofaer, særlig etter et smerteanfall. De kan løpe langs med sofaen og gni seg hardt mot den. (Denne adferden er helt normal hos mange hunder, og helt naturlig når hundene er nybadet og våte). Hos en hund med SM er adferden frenetisk og et uttrykk for smerte.

Å gni hodet

Hunden begynner å gni hodet overdrevent fra side til side på gulvet som om de har vondt i hodet (NB: friske/normale hunder gjør også dette ofte med stor glede – gjerne før de ruller seg på gulvet) De kan noen ganger «skvise» ansiktet mot gulvet. I ekstreme tilfeller har hundene fått åpne sår av denne adferden.

Fluesnapping, hoderisting og å slikke seg om munnen.

Fluesnapping er en nevrologisk tilstand hvor hundene snapper ut i lufta som om de snapper etter en flue, og dette har forekommet hos mange hunder med syringomyelia. Merk at den også opptrer som en enkeltstående sykdom – det behøver ikke være SM. Hunder vil ofte riste på hode og ører, gjesper/gaper overdrevent (antakelig for å forsøke å utlikne trykket de føler i hodet, og/eller slikke seg overdrevet om munnen).  Men det er viktig å huske på at friske cavalierer også elsker å prøve å snappe fluer og insekter – det er trolig en del av deres nedarvede jaktinstinkt – så dersom det er reelle insekter de prøver å snappe, så er det ingen grunn til bekymring!

Trett og apatisk

Noen hunder blir veldig trøtte og apatiske og hviler det meste av dagen og natten. De sover/hviler ofte med hodet støttet høyt opp, da det ser ut for å være mer komfortabelt.  Husk at eldre hunder generelt sover ganske mye uten at de trenger å feile noe.  Det er helt naturlig.

Å spise og drikke

Hunden får tydelig ubehag når mat og vannskål er plassert på gulvet, og de reagerer svært positivt på at skålene heves til hundens høyde.

Husk:

Mange av disse TILLEGGS-symptomene ovenfor har ingenting med syringomyelia å gjøre, så det er viktig for veterinæren å utelukke andre muligheter først, inkludert PSOM (primary secretory otitis media)* eller «Glue ear» som fremkaller liknende symptomer og kan sees med jevne mellomrom hos cavalier. Allergi mot mange ulike ting, også mat, kan forårsake at hunden gnir hodet mot gulvet. Ørebetennelse, øremidd, hudproblemer og hudirritasjoner som midd og lus kan få hunden til å klø intensivt, eller riste på hodet og ører. Noen hunder hyler/jamrer også – særlig når de blir oppspilt. Det er lurt å utelukke de mer vanlige årsaker før man undersøker om hunden har syringomyelia. Likevel er tidlig behandling viktig – særlig hvis operasjon er et alternativ. Vent ikke med å ta hunden til veterinær – ideelt sett en som har erfaring med sykdommen - hvis hundens adferd (altså et eller flere av hovedsymptomene (som er nevnt øverst på sida her) peker i retning av at den har syringomyelia. Å vente – selv i bare noen uker – kan resultere i permanent nevrologisk skade. Helsetilstanden hos hunder med syringomyelia kan i noen tilfeller raskt forverres. 

Det er viktig å være klar over at cavalieren kan ha syrinx uten at man ser noen av disse symptomene. Det kalles da for asymptomatisk SM. En hund som er scannet og har fått diagnosen kode D, altså asymptomatisk SM, kan leve et helt normalt, langt hundeliv, og være en klinisk helt frisk hund, så scanningsresultatet har i slike tilfeller kun betydning når det gjelder valg av avlsstrategi. (Se her: http://www.syringomyelia.no/diagnostisk-klass.html) , og derfor er MRI-scanning så nyttig, for bare på den måten kan diagnosen stilles. 

---------------

*PSOM eller «glue ear» kan oversettes med mellom øre-effusjon. Effusjon: (Medisinsk definisjon): «En unormal oppsamling av væske i kroppens hulrom eller vev. F.eks er det ved lungebetennelse en effusjon av væske i lungen. En plevra-effusjon er en oppsamling av væske i hinnen som omgir lungen.»(Medisinsk Familieleksikon s.271, 1973)

Mer informasjon om PSOM finner du på http://www.cavalierhealth.org/psom.htm

Kilder:

Bakgrunnsinformation: Forklaring på SM og aktuell behandling:

SM support list: http://groups.yahoo.com/group/CKCS-SM-support/

SM general discussion list: http://groups.yahoo.com/group/CKCS-SM

http://www.cavalierhealth.org/psom.htm

Medisinsk Familieleksikon,Det Beste A/S, 1973