Myter og Fakta om Syringomyelia

Oppdatert 30.08.2013

Form på syrinx avgjørende for symptomer
 Bredden og symmetrien på syrinx har en direkte sammenheng med hvorvidt hunden har symptomer. En hund med en bred og asymmetrisk syrinx vil i større sannsynlighet for å ha symptomer enn en hund med smal og symmetrisk syrinx. (Kilde)

Medikamenter
Flere hunder diagnostisert med syringomyelia har god effekt av epilepsimedikamenter som Neurontin og Losec. Ulike kortisonpreparater har også vist å ha god effekt på hunder med syringomyelia.  

Informasjon om sykdom til oppdretter
Enhver oppdretter vil ha stor nytte av informasjon om sykdom på hunder de har avlet frem - uavhengig av rase og hvilken diagnose det gjelder.

Plassering av microchip
Microchip kan i noen tilfeller forstyrre et MRI bilde. Dr.Claire Rusbridge anbefaler derfor at microchip settes lengst mulig ned mot skulderbladene for å unngå dette problemet (Kilde, 2.mai 2010). Veterinær Bernt Lande ved Karmsund Dyrehospital har også uttalt tidligere at man med fordel kan plassere chip hos cavaliervalper lengst mulig ned mot skulderbladene.  

Pris
Det går rykter om at MRI-scanning av cavalier for å sjekke om den har syringomyelia koster 10-12 000kr. Dette stemmer ikke; den vanlige prisen er ca kr. 4 000,- per hund( aug 2013).

Temperament
Det finnes noen som påstår at det er cavalierer med et bestemt temperament som får syringomyelia!
Dette stemmer naturligvis ikke. Riktignok ser man ofte SM-symptomer i forbindelse med stress-situasjoner, men det har ingenting med hundens temperaments-type å gjøre! Syringomyelia finnes like ofte hos rolige og bedagelige hunder, som hos de som lett blir stresset.

Imidlertid så ser man iblant at hunder som er plaget av sterke smerter, plutselig kan endre adferd i forhold til slik de var før. De kan bli tilbaketrukne og sky, eller aggressive.  De kan også få panikkanfall i forbindelse med plutselige, voldsomme smerter.  Dette gjelder naturligvis ikke bare ved SM, men også som følge av andre smertefulle tilstander.

 

Hjem