Estimated Breeding Value (EBV)

Anslått avlsverdi - et verktøy for avlsarbeidet

 

Hva er EBV?

EBV gir den enkelte hund en genetisk risikoscore eller vurdering i forhold til andre hunder i rasen.

 

En gruppe hos Animal Health Trust (ATH) forsker på hundenes genetikk og arbeider med å utvikle et avlsprogram for CKCS for å forsøke å redusere utbredelsen av syringomyelia og MVD i rasen.

Informasjon om stamtavlen og populasjonens data om sykdommen, f.eks innsendinger av helseskjema/scanningsresultat, blir analysert ved hjelp av avanserte statistiske teknikker for å beregne i hvilken grad sykdommen er genetisk (dens arvelighet), og denne informasjonen brukes til å bestemme EBV.

EBV er en objektiv numerisk vurdering av den genetiske status for en individuell hund, der miljøfaktorer er fjernet.

Alle Cavalierer kan få en EBV, i første omgang alle hunder registrert iden Britiske kennelklubben. Selv en uscannet hund kan få beregnet EBV, så fremst den er i slekt med nok scannede hunder.

En hund vil ha en anslått avlsverdi (EBV) ved fødsel, men denne kan endre seg utover i hundens liv. Valpens EBV vil være halvparten av morens EBV og halvparten av farens EBV. Etterhvert som mer data blir registrert i systemet fra hunder som er i slekt med hverandre, vil EBV for den enkelte hund endre seg. Jo mer data som blir registrert, jo sikrere er den anslåtte avlsverdien.

 

Om du ønsker mer informasjon om avlsprogrammet, eller å vite hvordan du kan hjelpe til, trykk her

 

Her kan du lese tidligere informasjon om EBV

Her kan du lese tidligere informasjon om EBV - BVA og veien videre...

Her kan du lese om BVAa CM/SM Scheme - en kvalitetssikring ved bildeavlesning

Link til Animal Healt Trust